SMART HUB Logistics SMART HUB Logistics
13 september 2023

Ruim twee jaar geleden ondertekenden ondernemers Frank Bruurs (SMART HUB Logistics) en Hein van Boxtel (Van Boxtel Groep) de Bossche Green Deal. Daarin werd de ambitie uitgesproken de stadslogistiek van ‘s-Hertogenbosch te verduurzamen en de negatieve impact van bouwprojecten op de omgeving terug te dringen. Nu staan de heren te popelen om dit uit te gaan voeren met de lancering van hun Bossche BouwHub.

De twee bedrijven bedachten samen een plan om een BouwHub te ontwikkelen. Een logistiek knooppunt aan de rand van de stad, waar verschillende bouwstromen worden samengebundeld en naar bouwprojecten in de binnenstad worden vervoerd. “De basis is gelegd”, vertelt Frank Bruurs. “We hebben de ruimte, de kennis, het team en de wil. Nu moet het machientje alleen nog gaan draaien.” Hein van Boxtel vult aan: “Nadat we destijds die ambitie hebben uitgesproken, is het nu hoog tijd voor actie.”

Gebruikers gezocht!

De mannen zijn dus op zoek naar partijen die gebruik willen gaan maken van de service en diensten van De Bossche BouwHub. Partijen die, net als deze ondernemers, een duurzame stap voorwaarts willen zetten op het gebied van beperking van omgevingshinder, CO₂ uitstoot en stikstofproblematiek bij bouwprojecten.

Het voortouw nemen

“Het zou heel wenselijk zijn als vanuit overheidswege wordt gereguleerd dat bij bouwprojecten een bepaald percentage via een BouwHub moet gebeuren”, aldus Frank. “Maar zover is het helaas nog niet. Daarom nemen we nu zelf het voortouw. Wij staan open voor allerlei partijen die een rol spelen bij een bouwproject. Denk aan leveranciers die niet meer voor elk ritje de binnenstad in willen. Die kunnen hun producten in bulk bij ons droppen, waarna wij het in deelpakketten, op basis van de bouwbehoefte, afleveren op de bouwplek. Liefst gecombineerd met materialen van andere leveranciers. Hoe meer stromen van een bouwproject via de BouwHub lopen, hoe meer je kunt consolideren. Met als gevolg aanzienlijk minder truckbewegingen en overlast voor de omgeving.”

“Het fundament is gelegd. We moeten het nu gewoon met z’n allen gaan doen!”

Ondersteuning in alle bouwfases

De BouwHub bevindt zich op het SMART HUB Logistics terrein, een logistieke draaischijf, waar dagelijks allerhande goederenstromen worden overgeslagen van bijvoorbeeld weg naar water en omgekeerd. De BouwHub kan profiteren van de bestaande kennis op het gebied van goederenopslag en -overslag. Een ander voordeel van deze locatie is dat dure afbouwproducten, zoals verwarmingsinstallaties, sanitair of tegels, veilig binnen kunnen worden opgeslagen. “Zo faciliteren wij in alle fases van een bouwproces: van grove ruwbouw tot de fijne afbouw”, legt Hein uit. “We bieden onze gebruikers een zeer uitgebreide ‘menukaart’ aan waar ze zelf de onderdelen uit kiezen die ze willen gebruiken. Zo kunnen we ook afvalstromen of restproducten mee terugnemen vanaf de bouwplek. En wat ook handig is: onze beide bedrijven werken met dezelfde software van TANS. Hierdoor is het gemakkelijker onze IT-systemen aan elkaar te knopen.”

Infrastructuur voor laden elektrische voertuigen

De twee ondernemers zien mooie kansen om de functie van De Bossche BouwHub verder uit te breiden in de toekomst. “We gaan hier op ons terrein ook een Energy Hub realiseren”, legt Frank uit. “In eerste instantie voor het laden van batterijen voor binnenvaartschepen, die bij buurman BCTN aanmeren. Maar in de toekomst kan die laadcapaciteit ook uitgebreid worden voor andere voertuigen. Zo kunnen we in een volgende fase van hieruit met elektrische trucks de binnenstad bevoorraden. En ook bouwpersoneel kan op de hub de auto parkeren en in groepjes met elektrische busjes naar de bouwplaats rijden. We hebben hier echt alles in huis om snel duurzame stappen te zetten in plaats van alleen maar eindeloos te praten over een groene toekomst.”

Deel op social media

Anderen bekeken ook

Nano Elements: webwinkel voor duurzame reinigingsmiddelen

Nano Elements: webwinkel voor duurzame reinigingsmiddelen

SMART HUB Logistics SMART HUB Logistics
29 februari 2024

SMART HUB verzorgt fulfilment voor duurzame start-up.

De veelzijdige functie van een HUB

De veelzijdige functie van een HUB

SMART HUB Logistics SMART HUB Logistics
28 februari 2024

Aanjager in bedenken oplossingen voor duurzame supply chain

Samenwerken in prettige wisselwerking

Samenwerken in prettige wisselwerking

SMART HUB Logistics SMART HUB Logistics
28 februari 2024

PF Douane manager Ali Moudrous vertelt over de fijne samenwerking met SMART HUB Logistics

Slim groeien? Neem contact met ons op!

Wij helpen u graag met onze slimme logistieke oplossingen.