Op allerlei manieren investeren wij in ‘groen werken’ om zo onze carbon foodprint zo klein mogelijk te maken. We werken hiervoor nauw samen met een expert op het gebied van integrale duurzaamheid, die ons adviseert en scherp houdt.

Onze duurzame wijze van werken bestaat uit veel verschillende onderdelen:

Bundeling van de inkomende goederenstroom

Onze unieke ligging, direct aan de inland terminal, maakt het mogelijk om importcontainers vanuit de zeehavens per hybride binnenvaartschip naar Den Bosch te vervoeren. Deze overgang van weg naar water bespaart veel truckbewegingen en kent geen files. Containers voor de regio Den Bosch worden samen op één binnenvaartschip geladen en arriveren volgens een vast vaarschema op de terminal. Met deze consolidatie van goederstromen op één hybride binnenvaartschip besparen we nu al 40% op CO₂ uitstoot en energieverbruik. Als deze schepen in de nabije toekomst geheel elektrisch varen is de CO₂ uitstoot nul. Wij werken momenteel aan een tool om de huidige CO₂ reductie voor onze klanten inzichtelijk te maken. Daarmee hopen we nog meer importeurs te overtuigen om de duurzame stap van weg naar water maken.

Bundeling van de uitgaande goederenstroom

Door de logistieke processen van onze klanten continu te monitoren en op elkaar af te stemmen, kunnen we regelmatig mooie transportcombinaties maken. Klanten waarvan de goederen naar eenzelfde eindbestemming gaan, kunnen vaak samen een container of een truck delen. Deze bundeling van diverse ‘flows of goods’ is efficiënt, kostenbesparend en duurzaam. Ook op die manier denken wij graag met onze klanten mee en doen wij u verbetervoorstellen aan de hand.

Duurzame last mile

Ons multi-user warehouse in Den Bosch, met aanvullende logistieke faciliteiten, ligt aan de kade van de inlandterminal BCTN. Dit maakt het mogelijk om containers vanaf het schip, met een reach stacker, direct voor onze speciaal ontworpen loading docks te zetten. Deze containers hoeven dus niet eerst op een truck geladen te worden en hoeven niet over de openbare weg te rijden. Het laatste stukje transport naar het warehouse (the last mile) is hiermee extreem kort en uiterst duurzaam.

Verduurzamen gebouwen

De meeste gebouwen op onze SMART HUB zijn al in een vroege fase voorzien van LED verlichting en hebben zonnepanelenvelden op het dak. Ook hebben wij intensief gekeken naar de verschillende installaties en de warmteverdeling in onze magazijnen. Door mensen op de werkvloer erbij te betrekken, kregen we inzichtelijk welke werkruimtes een behaaglijke temperatuur moeten hebben en welke opslagruimtes best toekunnen met een paar graadjes lager. Boven werkplekken waar mensen stilstaand werk doen, hangen nu energiezuinige warmtepanelen.

Over ons

Medewerkers bewust maken van duurzaamheid

Doorlopend betrekken we onze medewerkers bij ons streven zo duurzaam mogelijk te werken. We informeren hen over de werking van de diverse installaties binnen het gebouw en hoe deze zo optimaal mogelijk te benutten. Goede tips en adviezen van medewerkers verwerken we in onze werkprocessen. Door elkaar steeds opnieuw attent te maken op hoe zaken nóg duurzamer kunnen, is iedereen nauw betrokken bij dit belangrijke thema.

Samenwerking met partners

In de loop der jaren heeft SMART HUB Logistics met diverse bedrijven in de nabije omgeving een goede en betrouwbare samenwerking opgebouwd. Dit stelt ons regelmatig in staat om (nieuwe) klanten aanvullende services te bieden, waardoor zij hun supply chain efficiënter en duurzamer kunnen inrichten. Een voorbeeld: met ons advies om een veelomvattende inpakactiviteit te verplaatsen van het Verenigd Koninkrijk naar onze samenwerkingspartner Werk- en ontwikkelbedrijf Weener XL, reduceerden wij voor een klant de kosten en werd zijn totale supply chain duurzamer.

Bossche Bouwhub

Samen met onze partner Van Boxtel Groep ontwikkelen wij op industrieterrein De Rietvelden de Bossche BouwHub. Hier worden materialen van toeleveranciers verzameld en in één transport vervoerd naar bouwlocaties in de binnenstad.

Dit zorgt voor o.a. voor minder voertuigbewegingen naar en vanuit de binnenstad, een betere beladingsgraad, minder CO₂ en stikstofuitstoot en minder omgevingshinder.

Er zijn opslagmogelijkheden voor alle soorten materialen: van ruwbouw tot fijne afbouwmaterialen. We kunnen materialen zowel buiten als binnen opslaan.

Lokale Energiehub

Samen met onze partner en buurman BCTN Container Terminal ontwikkelen wij momenteel een Lokale Energiehub op het terrein van beide bedrijven in Den Bosch.

De eerste fase van deze lokale energiehub is gericht op het laden van batterijen voor binnenvaartschepen. Deze 20ft batterijcontainers worden geladen met duurzaam opgewekte energie. Naar verwachting is dit begin 2024 operationeel.

In de verdere toekomst gaat de lokale energiehub ook ruimte bieden voor het laden van andere voertuigen.

Neem contact op

Waar we trots op zijn

Bij SMART HUB Logistics zijn we altijd op zoek naar manieren om duurzaam samen te werken. Lokaal, nationaal of internationaal, samen maken we de wereld een betere plek.

Bossche BouwHub

Bossche BouwHub

Aan de rand van de binnenstad van ’s-Hertogenbosch, op industrieterrein De Rietvelden, ontwikkelt SMART HUB...

Lokale EnergieHub

Lokale EnergieHub

Samen met inland containerterminal BCTN ontwikkelt SMART HUB Logistics een lokale energiehub op het terrein...

SMART HUB Tanzania

SMART HUB Tanzania

Belangrijke link tussen Europese producenten en Tanzaniaanse distributeurs.

Dubai Global Connect

Dubai Global Connect

Eind 2022 tekende SMART HUB Logistics een Memorandum of Understanding (MOU) met Dubai Global Connect....

Slim groeien? Neem contact met ons op!

Wij helpen u graag met onze slimme logistieke oplossingen.