Haalbaarheidsstudie

In mei 2021 ontving onze dochtermaatschappij Tradex Corporation een rijkssubsidie van de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) voor het uitvoeren van een haalbaarheidsstudie naar het opzetten van een Smart Hub in Dar es Salaam, de hoofdstad van Tanzania.

Gebrek aan financiële draagkracht en opslagcapaciteit in Tanzania

Uit ervaring weten we dat veel Europese verladers het liefst een volle container (FCL) richting Tanzania verschepen. Lokale importeurs en distributeurs hebben vaak niet de financiële middelen, noch de opslagcapaciteit voor de aankoop van dergelijke grote volumes. Zij geven de voorkeur aan orders op palletniveau. Daarnaast ontbreekt het lokale distributeurs vaak aan kennis over douaneprocedures en benodigde productlicenties. Hun netwerk is te beperkt om met suppliers in contact te komen die wél bereid zijn kleine volumes te verschepen.

Gebrek aan kennis en ervaring in Europa

Aan de andere kant zijn er volop Europese bedrijven te vinden die geïnteresseerd zijn in export naar Tanzania, een land dat behoort tot de 20 meest snelst groeiende economieën van de wereld. Zij lopen tegen het probleem aan dat ze geen Tanzaniaanse distributeurs kennen die financieel draagkrachtig genoeg zijn om volle containers aan te kopen. Ze missen daarnaast de kennis en ervaring rondom de vereiste douaneformaliteiten in Tanzania. En ze weten vaak niet hoe ze de vereiste productlicenties kunnen krijgen om een product op de Tanzaniaanse markt te lanceren.

SMART HUB als link tussen Europese producenten en Tanzaniaanse distributeurs.

Om deze impasse te doorbreken willen we met onze dochtermaatschappij Tradex Corporation een hub opzetten in de regio Dar es Salaam, volgens de bewezen succesformule van het SMART HUB concept in ’s-Hertogenbosch, Nederland. Smart Hub Tanzania kan een belangrijke link gaan vormen tussen Europese producenten en Tanzaniaanse distributeurs.

Hoe werkt Smart Hub Tanzania?

  • Goederen (FCL/LCL) worden na aankomst opgeslagen op de Smart Hub in een goed beveiligd multi-user warehouse, beheerd door Tradex Corporation
  • Smart Hub kan zorgdragen voor alle benodigde douaneformaliteiten ter plekke
  • Als aanvullende diensten kan Smart Hub zorgen voor de vereiste product licenties
  • Distributeurs kunnen goederen op palletbasis aankopen
  • Smart Hub faciliteert de betalingen tussen de supplier en de lokale distributeur
  • Naast opslagfaciliteiten voor de supplier, biedt Smart Hub ook kleine kantoorruimtes voor de distributeur, inclusief beperkte opslagmogelijkheden.

Op deze wijze kan Smart Hub uitgroeien tot een ‘ontmoetingsplaats’ van suppliers en distributeurs.

Aanvullende diensten die Smart Hub Tanzania kan bieden:

  • Door lokale banken bij dit initiatief te betrekken, is het mogelijk aantrekkelijke financiële regelingen op te zetten voor zowel de banken als de distributeurs.
  • In samenwerking met de Universiteit van Dar es Salaam komt er op Smart Hub een opleidingsfaciliteit, waar trainingen worden aangeboden om lokale ondernemers te ondersteunen op het gebied van management, financiën, marketing, sales en andere onderwerpen. Ook is begeleiding mogelijk bij het ontwikkelen van een website en het aanpakken van e-commerce activiteiten.

Resultaat haalbaarheidsstudie

Deze haalbaarheidsstudie besloeg een periode van 1,5 jaar en werd eind 2022 afgesloten. De studie moest aantonen of de realisatie van de Smart Hub in Tanzania haalbaar is.

Inmiddels is Tradex een samenwerking aangegaan met House of Procurements (HOP) in Dar es Salaam. Beide partijen ondertekenden in oktober 2022 een Memorandum of Understanding waarin ze de intentie uitspreken samen te werken aan het opzetten van een Smart Hub. Trade Corporation kan daarvoor gebruik maken van de al bestaande warehouse faciliteiten van HOP in Dar es Salaam. Producten van buiten Afrika kunnen van daaruit geïntroduceerd worden op de Tanzaniaanse markt.

Meer weten over ons Smart Hub Tanzania project? Neem gerust contact met ons op!

Deel op social media

Waar we trots op zijn

Bij SMART HUB Logistics zijn we altijd op zoek naar manieren om duurzaam samen te werken. Lokaal, nationaal of internationaal, samen maken we de wereld een betere plek.

Bossche BouwHub

Bossche BouwHub

Aan de rand van de binnenstad van ’s-Hertogenbosch, op industrieterrein De Rietvelden, ontwikkelt SMART HUB...

Lokale EnergieHub

Lokale EnergieHub

Samen met inland containerterminal BCTN ontwikkelt SMART HUB Logistics een lokale energiehub op het terrein...

Dubai Global Connect

Dubai Global Connect

Eind 2022 tekende SMART HUB Logistics een Memorandum of Understanding (MOU) met Dubai Global Connect....

SMART HUB Moldavië

SMART HUB Moldavië

Gedurende het jaar 2023 voert SMART HUB Logistics een haalbaarheidsstudie uit naar het opzetten van...

Slim groeien? Neem contact met ons op!

Wij helpen u graag met onze slimme logistieke oplossingen.