Haalbaarheidsstudie

Gedurende het jaar 2023 voert SMART HUB Logistics een haalbaarheidsstudie uit naar het opzetten van een SMART HUB in Moldavië, een land in Oost-Europa dat grenst aan Roemenië en Oekraïne. We ontvingen hiervoor eind 2022 een rijkssubsidie van de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland).

Toeleveranciers dichter bij huis

Veel Europese bedrijven zijn bezig om toeleveranciers te zoeken in Midden- en Oost-Europa, ter vervanging van hun bestaande leveranciers in Azië. De belangrijkste redenen hiervoor zijn:

 • Transportkosten vanuit Azië zijn verviervoudigd sinds de corona crisis
 • De levertijden zijn langer en onbetrouwbaarder geworden, door het sluiten van fabrieken en havens als gevolg van corona uitbraken
 • Het was lange tijd, vanwege corona, niet mogelijk om vanuit Nederland zelf naar China te reizen om kwaliteitsinspecties uit te voeren bij leveranciers
 • Importtarieven voor Aziatische producten zijn verhoogd, terwijl er binnen de Europese Unie en een aantal geassocieerde landen geen importheffingen gelden
 • Steeds meer bedrijven zijn actief bezig hun ecologische footprint te verkleinen. Lange afstand transport vanuit Azië past niet in dat duurzame plaatje.

De voordelen van Moldavië

Er is veel West-Europese belangstelling voor het vinden van toeleveranciers of het opzetten van productielijnen in Moldavië. Dit komt niet alleen door de lagere arbeidskosten in dat land, maar ook door de goede vakkennis op het gebied van metaal, hout en textiel. Daarnaast speelt ook mee dat uitbesteding aan buurland Oekraïne momenteel niet mogelijk is door de oorlog. Moldavië is dan een goed alternatief.

De uitdagingen in Moldavië

Uit een eerste verkenningsreis en uit marktonderzoek is ons gebleken dat de logistiek in Moldavië onderontwikkeld is. Zo zijn er geen moderne opslagruimtes van waaruit efficiënt groupage kan worden uitgevoerd. En juist deze wijze van transport maakt het voor bedrijven aantrekkelijker en kostenefficiënter om hun deellading te laten vervoeren.

Door het toepassen van ons SMART HUB concept kunnen wij hieraan tegemoet komen. Daarbij bieden wij klanten passende bedrijfsruimtes, een uitgebreid scala aan logistieke diensten en douane faciliteiten. Van klein tot groot, van tijdelijk tot structureel of een variatie daarop. Het marktonderzoek toont aan dat dit precies is waar het momenteel  aan ontbreekt in de Moldavische logistieke keten. Terwijl er een steeds grotere behoefte aan is, door de toenemende exportstroom.

Intentieverklaring

In onze subsidieaanvraag hebben wij de intentie uitgesproken om, samen met onze lokale logistieke partner Damidor, een SMART HUB Moldavië te realiseren die bestaat uit:

 • Docking stations voor inbound en outbound goederen
 • Magazijnruimte voor multi-user opslagfaciliteiten
 • Cross-dock faciliteiten
 • Douanefaciliteiten
 • Kantoorruimte
 • Huisvesting voor gerelateerde ondernemingen.

Eind 2023 publiceren wij de resultaten van dit haalbaarheidsonderzoek op deze website. Verdere updates gedurende het jaar zullen wij delen via blogs op deze website.

Heeft uw bedrijf interesse in het opzetten van business met Moldavië? Contacteer ons, dan kunnen we samen de mogelijkheden bekijken.

Deel op social media

Waar we trots op zijn

Bij SMART HUB Logistics zijn we altijd op zoek naar manieren om duurzaam samen te werken. Lokaal, nationaal of internationaal, samen maken we de wereld een betere plek.

Bossche BouwHub

Bossche BouwHub

Aan de rand van de binnenstad van ’s-Hertogenbosch, op industrieterrein De Rietvelden, ontwikkelt SMART HUB...

Lokale EnergieHub

Lokale EnergieHub

Samen met inland containerterminal BCTN ontwikkelt SMART HUB Logistics een lokale energiehub op het terrein...

SMART HUB Tanzania

SMART HUB Tanzania

Belangrijke link tussen Europese producenten en Tanzaniaanse distributeurs.

Dubai Global Connect

Dubai Global Connect

Eind 2022 tekende SMART HUB Logistics een Memorandum of Understanding (MOU) met Dubai Global Connect....

Slim groeien? Neem contact met ons op!

Wij helpen u graag met onze slimme logistieke oplossingen.