SMART HUB Logistics SMART HUB Logistics
15 oktober 2019

Spierings investeert volop in een duurzame toekomst. Om goed op de hoogte te blijven van alle duurzame ontwikkelingen, maar ook om de weg te vinden in het grote aanbod van groensubsidies en financieringsregelingen, laat het bedrijf zich bijstaan door duurzaamheidsadviseur Victor Koopman van KPMN.

“Voor het verduurzamen van de ‘oude havenloods’ en voor de nieuwbouw die nu tot stand komt, hebben we een aanvraag voor een Groenverklaring ingediend bij de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland)”, vertelt Victor. “Je moet dan goed onderbouwd je projectplannen omschrijven en de verwachte milieuverdienste in kaart brengen. We zijn erg blij dat deze aanvraag nu is gehonoreerd met een Groenverklaring. Hiermee betaalt een bedrijf bij de bank substantieel minder rente voor leningen t.b.v. het financieren van groene investeringen. Het duurzaam maken van je onderneming kost vaak veel geld. Elke financiële tegemoetkoming is dan mooi meegenomen.”

Energieneutrale gebouwen

Een belangrijke voorwaarde van de Groenverklaring is dat het gebouw waar de verklaring voor wordt aangevraagd energieneutraal is. Dit kun je bijvoorbeeld bereiken door het plaatsen van zonnepanelen. En dat is precies wat er dit jaar, als de planning allemaal meezit, nog gaat gebeuren.

Uitgaan van wat er al is

Maar liefst 814 panelen komen er op het dak van de gerenoveerde havenloods. Daarnaast wordt de dakconstructie van het al bestaande Spierings warehouse/kantoor op Rietveldenkade 15 binnenkort verzwaard, zodat ook daar zonnepanelen op kunnen. “We hebben de capaciteit van de bestaande trafo als uitgangspunt genomen voor het berekenen van het maximaal aantal panelen. Een nieuwe trafo kost handenvol geld en het is de vraag of die investering zich terugbetaalt. Met deze aanpak kwamen we op een aantal van 1728 panelen op het bestaande warehouse.” Voor beide zonnestroomvelden, die hopelijk nog dit jaar operationeel worden, werd een zogenaamde SDE+ subsidie aangevraagd. Door deze subsidie kan de terugverdientijd van de investering verkort worden. “In combinatie met de Groenverklaring gaat het dus om forse besparingen”, aldus Victor.

Voorloper

Het derde zonnestroomveld, op het dak van de nieuwbouw die nu wordt gerealiseerd, zal in 2020 actief worden. De subsidieaanvraag daarvoor wordt nu in gang gezet. Daarbij houden we ook al rekening met een mogelijke uitbreiding van het gebouw naar de voorkant van de straat toe. “Een goed ondernemer kijkt vooruit en durft zijn nek uit te steken”, aldus Victor. Spierings directeur Frank Bruurs is in zijn ogen echt een voorloper op duurzaamheidsgebied. “Toen iedereen elkaar jaren geleden nog schaapachtig zat aan te kijken als het over duurzaam ondernemen ging, zag Frank al kansen die hij durfde te grijpen. Steeds kritisch kijken naar mogelijkheden en gebruik maken van de juiste regelingen. Dat is in mijn ogen goed ondernemerschap, dat zich op den duur terug verdient.”

Deel op social media

Anderen bekeken ook

Nano Elements: webwinkel voor duurzame reinigingsmiddelen

Nano Elements: webwinkel voor duurzame reinigingsmiddelen

SMART HUB Logistics SMART HUB Logistics
29 februari 2024

SMART HUB verzorgt fulfilment voor duurzame start-up.

De veelzijdige functie van een HUB

De veelzijdige functie van een HUB

SMART HUB Logistics SMART HUB Logistics
28 februari 2024

Aanjager in bedenken oplossingen voor duurzame supply chain

Samenwerken in prettige wisselwerking

Samenwerken in prettige wisselwerking

SMART HUB Logistics SMART HUB Logistics
28 februari 2024

PF Douane manager Ali Moudrous vertelt over de fijne samenwerking met SMART HUB Logistics

Slim groeien? Neem contact met ons op!

Wij helpen u graag met onze slimme logistieke oplossingen.