Terug naar alle FAQs

Wat is reshoring?

Reshoring is het proces waarbij bedrijven productie- of dienstenactiviteiten die voorheen in het buitenland waren gevestigd, terugbrengen naar hun eigen land. Het wordt vaak gezien als het tegenovergestelde van offshoring, waarbij bedrijven productie- of dienstenactiviteiten juist naar het buitenland verplaatsen.

Waarom kiezen bedrijven voor reshoring?

Bedrijven kiezen vaak voor reshoring omdat het voordelen kan bieden, zoals betere kwaliteit van de producten en diensten, betere controle over de productieprocessen, kortere doorlooptijden, minder CO2-uitstoot en lagere kosten. Bedrijven zijn zich ook meer bewust geworden van de risico’s die gepaard gaan met het verplaatsen van activiteiten naar het buitenland, zoals politieke instabiliteit, veranderingen in de regelgeving en transportkosten.

De corona pandemie heeft bijgedragen aan de versnelling van de trend naar reshoring. De verstoring van de wereldwijde toeleveringsketens, de toenemende handelsbelemmeringen en de afhankelijkheid van bepaalde landen voor essentiële producten hebben bij veel bedrijven de alarmbellen doen rinkelen. Bedrijven hebben geleerd dat ze kwetsbaar zijn voor onvoorziene omstandigheden, en veel van hen overwegen nu om productie- of dienstenactiviteiten terug te brengen naar hun eigen land.

Welke factoren spelen een rol bij het besluit om te reshoren?

Factoren die een rol spelen bij het besluit om te reshoren zijn onder meer de kosten, de kwaliteit van de producten en diensten, de controle over de productieprocessen, de beschikbaarheid van gespecialiseerde kennis en apparatuur, duurzaamheidsaspecten en de politieke en economische stabiliteit van het land.

Welke uitdagingen zijn er verbonden aan reshoring?

Er zijn verschillende uitdagingen verbonden aan reshoring, zoals hogere arbeidskosten, gebrek aan gespecialiseerde kennis en apparatuur, hogere energiekosten, en de noodzaak om nieuwe toeleveringsketens op te zetten. Bedrijven moeten ook rekening houden met de tijd en kosten die gemoeid zijn met het verplaatsen van activiteiten terug naar het eigen land.

Slim groeien? Neem contact met ons op!

Wij helpen u graag met onze slimme logistieke oplossingen.